سه‌گانه برجام، بورس و دلار: تاریخ تکرار خواهد شد؟

سمت راست چارت دلار بعد از توافق برجام در سال ۹۴ و چارت سمت چپ هم مربوط به شاخص بورس پس از توافق برجام است. ملاحظه می شود پس از توافق ۹۴ چارت بورس صعودی و دلار نزولی شده است. اگر توافق شود خیلی محتمل است که دوباره این الگو تکرار شود، یعنی دلار کاهشی و بورس افزایشی شود، چون:

۱- دلار کاهش خواهد یافت ولی احتمال اندکی وجود دارد که دلار زیر ۲۴ هزار تثبیت کند (موضوع تثبیت دلار زیر این عدد است هر چند شاید در کوتاه مدت اعداد پائین‌تری را لمس کند).

۲- سهم‌ها فراتر از تصور ریزش داشته‌اند (شاخص مبنای صحیحی از وضعیت بازار ارائه نمی‌دهد).

۳-  تقریبا در تمام سهم‌ها نسبت قیمت به درآمد تحلیلی کاهشی خواهد شد (جذاب شدن بیشتر قیمت‌ها).

۴-  سهام برجامی مثل یانک، بیمه، حمل ونقل و ... تکلیف مشخص است و جذاب خواهند شد.

۵-  سهام دلاری مثل فولادی‌ها، پتروشیمی، نفتی و ... در حال حاضر به دلیل تحریم از یک طرف مجبورند برای فروش های خارجی تخفیف‌های زیادی بدهند و از طرفی دیگر هزینه های بالایی برای حمل و نقل و دستیابی به وجوه این فروش‌ها متحمل می‌شوند.

با توافق، دلار کاهش می‌یابد ولی سود ناشی از افزایش صادرات و از بین رفتن هزینه های جانبی تحریم برای شرکتها بر زیان ناشی از کاهش دلار خواهد چربید. ضمن اینکه همین الان هم در شرایط کنونی درآمد شرکتهای دلار محور بر اساس دلار نیما ۲۴ هزار است نه بر مبنای دلار آزاد ۳۰ هزار.

۶-  با افزایش درآمدهای دولت کسری بودجه کاهش یافته و سخت‌گیری بر وضعیت مالیاتی شرکت‌ها تعدیل خواهد شد، ضمنا با کاهش انتشار اوراق، وجوه سرمایه‌گذاران محافظه کار و حقوقی ها می‌تواند باعث رونق سهام شود.

نتیجه: زمانی که در جامعه تورم انتظاری بالایی وجود داشته باشد رابطه مستقیمی بین دلار و بورس هست و اگر دلار اندکی اصلاح کند بورس بیش از این میزان اصلاح خواهد کرد، اما زمانی که تورم  انتظاری فروکش می‌کند دلار و بورس الزاما  رابطه مستقیمی ندارند و کاهش دلار موجب اصلاح بورس نخواهد شد. تجربه سال ۹۴ هم این موضوع را نشان داد.

 

۱۴۰۰/۱۰/۱۲
درصورت نیاز به مشاوره دراین زمینه شماره همراه خود را وارد کنید